Házi szappan webshop,
       Házi készítésű szappanok
Illatos Szappan

 

HÁZI SZAPPANKÉSZÍTÉS

Eljárások:

1.Öntés (melt and pour): ennek során kész, erre a célra gyártott szappanalapot, divatosabb nevén glicerinszappant olvasztanak fel, és díszítés, illatosítás, színezés után újraöntik. Öntőkészleteket hobbyboltokban lehet hozzá kapni, de szimpla sütőforma is használható.

2.Hideg eljárás (cold process=CP): lényege, hogy zsírokat, illetve olajokat elegyítünk megfelelő hőmérsékleten lúgoldattal, amitől beindul a szaponifikáció kémiai reakciója. A szappanmassza kitöltése és szilárdulása után a szappanokat több hétig kell érlelni. Maga a szaponifikáció 24-48 óra alatt teljesen lezajlik, a többi idő ahhoz kell, hogy a víz elpárologjon a szappanból. Minél több időt hagyunk a szappannak az érésre, annál jobb minőségű szappant kapunk: 4 hét a minimum! Nagyon jó minőségű, és változatosan színezhető, díszithető szappanokat készíthetünk.

3.Meleg eljárás ("hot process=HP"): az eljárás lényege, hogy a szappanmasszát meleg helyre (pl. sütőbe) tesszük, ahol alacsony hőmérsékleten melegítve és gyakran kevergetve egy-két óra alatt eltávozik a felesleges víz. Ez a szappan lehűlve egy-két hét múlva használható. Hátránya, hogy a mintázása korlátozott. Melegeljárással készül a folyékony szappan is.

Mi kell a szappankészítéshez?

•Egy jól szellőztethető konyha
•Védőfelszerelés (kesztyű, köpeny, szemüveg)
•Konyhai mérleg
•Egy törhetetlen, nem alumínium, fedeles edény a lúgoldatnak
•Rozsdamentes edény a zsírok és olajak felmelegítésére
•Keverőkanál (ne fa!)
•Szappanöntőforma
•Egy jó recept
•Növényi zsiradék
•Desztillált víz
•Lúg (szilárd szappanhoz NaOH, folyékonyhoz KOH).
•Színező, és/vagy illatanyag

A hidegeljárásos szappankészítés lépései:

•Válasszunk egy jól szellőztethető helyiséget, ahol el akarjuk készíteni a szappant! Vegyük fel a védőszemüveget és védőkesztyűt! Használjunk hosszú ujjú védőruházatot és védőköpenyt is!
•Zárjuk el a kutyát és a gyereket!
•Mérjük ki a desztillált vizet egy hőálló, nem törhető, tetővel rendelkező tartóba! Ehhez fogjuk a lúgot hozzátölteni. Alumíniumot nem használhatunk, mert az reakcióba lép a lúggal.
•Mérjük ki a lúgot, és óvatosan kevergetve adjuk hozzá a desztillált vízhez! MINDIG A LÚGOT ADJUK A VÍZHEZ, ELLENKEZŐ ESETBEN A KEVERÉK KIFRÖCCSENHET! Vigyázzunk, hogy a keletkező gőzöket ne lélegezzük be!
•Helyezzük a tartóra az fedelet! Egy heves exoterm reakció fog lezajlani, ami felmelegíti az elegyet. Helyezzük a tartót hideg vizes fürdőbe, hogy lehűljön. Ha eléri a kb. 40 fokot, akkor fogjuk hozzáadni az olajokhoz. Az eljárás lényege, hogy az olajkeverék és a lúgoldat egyforma hőmérsékletű legyen.
•Amíg a lúgos víz hűl, olvasszuk fel a szilárd zsírokat, és adjuk hozzá az olajokat. Ha csak folyékony olajat használunk a szappanhoz, akkor melegítsük fel az olajokat, hogy az olajkeverék is elérje a 40 fokot. Vegyük le a tűzhelyről!
•Öntsük át a lúgot a zsiradékhoz! NEM FORDÍTVA! Kevergessük, míg puding állagú nem lesz! Ezt az állapotot nevezzük "trace" állapotnak. Rásegíthetünk botmixer használatával, így gyorsabban elkészülünk.
•Ebben a stádiumban lehet a színező-, illetve illatanyagokat hozzáadni a szappanunkhoz.
•A színezett, illatosított szappanmasszát töltsük ki formába, takarjuk be, és ne is nézzünk rá 24 órán keresztül, amíg a szappan megkeményedik. Ekkor még tart a szaponifikáció. Azért kell betakarni, hogy a szappan lassan hűljön le. Ellenkező esetben a szappan "megfázik", és törékeny lesz.
•24 óra múlva vágjuk fel, és hagyjuk még érni sötét, de jól szellőző helyen 4 héten keresztül. Ez alatt minden víz eltávozik a szappanból, és tökéletes lesz az állaga.

Lássuk, hogy is működik ez angol nyelven:
http://www.youtube.com/watch?v=ghvQ4v_Fjrs


CPOP (Cold Process, Oven Process)

Ezt az oldalt azoknak ajánlom, akik már biztonsággal készítenek hidegeljárásos szappant.
Előfordulhat az emberrel, hogy gyorsan kell szappant készítenie, és nincs ideje kivárni az érési min. 4 hetet. Ilyen esetekre is van megoldás, kettő is. Ha ragaszkodunk a hidegeljáráshoz, akkor a formába töltés után tegyük a formát a sütőbe 80 fokra (inkább kevesebbre, mint többre), és hagyjuk ott egy órán keresztül. Az egy óra leteltével kapcsold ki a sütőt, és hagyd a masszát még vagy 12 órán keresztül a sütőben egyenletesen lehűlni.
Miért is jó ez? Így a szappanosodás az eredeti 24 óra alatt jóval kevesebb idő alatt jön létre (kb 12 óra), és mivel a melegítés során a massza vizet is veszt, az érés időtartama is lerövidül kb két hétre. Persze ez szappantól is függ. Az én mézes szappanomnak például mindig is kb 6 hét kellett az éréshez, gondolom ez a sütős praktika alkalmazásával sem lesz 2 hét...


HP (Hot Process)

A másik lehetőség a melegeljárás, ami azt jelenti, hogy a szappanmasszát a "trace" állapot elérése után beletesszük egy nagy rozsdamentes lábasba, teszünk rá fedőt, és sütőben ugyancsak 80 fokon elkezdjük melegíteni. Fontos, hogy nagy legyen ez a lábas, mert a massza a melegítés során emelkedni fog, hely kell neki. Gyakori kavargatás (mondjuk 10-15 percenként) során a massza több metamorfózison esik túl. A" trace" legyen kemény, ilyen állapotban töltsük a lábasba.

hp

Először olyan lesz a massza, mint egy egyenletes felszínű félkemény vaj, jól keverd el, tedd vissza a sütőbe, és várj.
A következő kavarásnál egy nagyon kemény trutyit fogsz találni a lábasodban, amit alig tudsz keverni, de azért csak próbáld meg! Ez jó így, ne ijedj meg!

hp2

Aztán egy kevés olaj válhat ki, de ezt is jól keverd vissza a masszába. Ekkor emelkedhet a szappanmassza.
Újabb 15 perc elteltével pedig egy zselés, közepesen áttetsző, jól kavarható anyagot látsz. Na, ez az az állapot, amikor lehet illatosítani, és színezni. Színezni úgy érdemes, hogy kiveszel egy kisebb adagot, hozzáteszed a színezőt, és a színezett részt éppen csak elkevered a maradék masszában.

hp3

hp4

Színezés után formába kanalazhatod a szappant, ami nem lesz egy könnyű mutatvány, de megoldható. Szép, rusztikus, márványos szappant kapsz kitöltés után. Hagyd kihűlni, és felvágás után kb 1-2 héttel már használhatod.

formazas

Az egész folyamat kb 1-2 órán keresztül tart. Csinálhatod tűzhelyen is, csak arra figyelj, hogy gőz felett melegítsd a masszát. A víz, amiben a lábasod áll, éppen csak, hogy gyöngyözzön. Ugyanazokon az állapotokon megy át így is a massza. Én azért javaslom inkább a sütőben való melegítést, mert az egyenletes hőátadást biztosít.


Folyékony szappan készítés:

Aki már nagyon profi, és ismeri a melegeljárású szappankészítést is, netalántán még új kihívást is keres, na, annak itt a helye!!

A folyékony szappankészítés alapvetően két dologban tér el hideg eljárástól:

1. KOH-t használunk NaOH helyett
2. mivel a szappanmasszát lúgfelesleggel készítjük, az eljárás végén a szappant semlegesíteni kell


A folyékony szappan recept alapszabályai

1: Az olajok kiválasztása: A legfontosabb szabály az, hogy kerüld a szilárd olajok használatát. Ha habzó szappant akarsz készíteni, és nem akarsz lemondani a kókuszolajról, akkor max 20%-ig tehetsz a masszába.

2: A lúg: folyékony szappanhoz NaOH helyett KOH használunk. Számold ki a NaOH mennyiségét az felhasználandó olajokra, és szorozd meg 1,4-gyel, így megkapod a használandó KOH mennyiségét. Mivel a folyékony szappant általában 10% lúgfelesleggel készítjük, ezt a számot szorozd még fel 1,1-gel. Ez a teljes KOH mennyiség, ami a szappanodhoz kell adnod.

3: Víz az oldáshoz-. A lúgfeloldáshoz szükséges vizen kívül szükség lesz még plusz vízre, ami a szappan feoldásához szükséges. Ezt úgy tudod meghatározni, hogy először is eldöntöd, milyen koncentráltságú folyékony szappant szeretnél. Általában 15%-40%-os koncentráltságot szoktak alkalmazni, én a 35%-ot javaslom. Az alábbi képlet segít, hogy hogyan számold ki a plusz víz mennyiségét:

(Lúg(g)+Olaj(g))/(Lúg(g)+Olaj(g)+Víz(g))=0,35

Ebből a vízmennyiségből vond ki a lúgfeloldáshoz szükséges vizet, és megvan a szappanmasszádhoz adandó víz mennyisége. Bonyolult? Olvasd át még egyszer figyelmesen, letisztul, meglátod!

Na, elég a szövegelésből, lássunk egy konkrét receptet, ami már bizonyított:

olívaolaj: 500g
kókuszolaj: 200g
rizskorpaolaj: 100g
ricinusolaj: 100g
búzacsíraolaj: 100g
KOH: 142g*1,4*1,1=219g
víz: 380g (lúgkalkulátorral 38% víz, 0% superfat adatokkal)
az oldáshoz szükséges víz:
(Lúg+Olaj)/0,35-Lúg-Olaj-Lúgoldathoz szükséges víz=(219+1000)/0,35-219-1000-380=1884g


Szükség lesz ezen kívül még 20%-os citromsavoldatra, amit úgy készíthetsz el, hogy 252g vízhetsz hozzáadsz 63g citromsavat.


A folyékony szappankészítés lépései:

•Vedd fel a védőfelszerelést!
•Mérd ki az olajokat egy nagyobb lábasba, és kezd el melegíteni a tűzhelyen kb 70-80 fokra.
•Amíg az olajod melegszik, készítsd el a lúgoldatot a KOH-dal.
•Amint elkészült a lúgoldatod, lassan keverd hozzá a meleg olajokhoz,és kevergesd el teljesen, majd kezdd el turmixolni. Ez a massza sokkal nehezebben fog trace-esedni, de ne add fel, csak turmixold tovább addig, amíg teljesen pudingos nem lesz. Mondom, nem te rontod el, ha sokáig tart!
•Ha elérte a pudingos állapotot, akkor tedd be a sütőbe tetővel együtt kb 70-80 fokra.
•15-20 percenként keverj rajta egyet.
•Jó pár órán keresztül fog ez így tartani, miközben a massza állandóan más szilárdsági állapotot vesz fel. Először vaj állapotú lesz, majd bekeményedik, mint a melegeljárásos szappankészítésnél, végül viszkózus lesz.
•Ha elérted ezt az átlátszó állapotot, akkor vedd ki a sütőből a lábast, és add hozzá a maradék vizet. Én azt javaslom, hogy időzítsd úgy, hogy mire idáig elérsz, este legyen, így a szappanmasszát egész estére hagyhatod oldódni.
•Ha feloldódott a massza a vízben, akkor ideje semlegesíteni. Ez a lúgfelesleg miatt szükséges.
•Melegítsd fel megint a szappankeveréket, és közben készítsd el a citromsavas oldatot.
•Lassan, kis adagokban add hozzá a citromsavas oldatot a keverékhez, amíg el nem éred a megfelelő ph szintet (kb 9).
•Ezután hozzáadhatod az illatanyagot, és ha kell, a színezőt.
•Tedd félre az egészet 1-2 hétre, majd szűrd le, és töltsd ki kis tartókba.

Mire érdemes odafigyelni? 

Elsőként érdemes egy egyszerű és jó recepttel elindulni, mielőtt kísérletezésre szánnád magad.
A zsírok és olajok kombinációja végtelen, a felhasználásuk és mennyiségük attól függ, mennyire szilárd, habzó, krémes szappanra vágysz.
Ha kísérletezni szeretnél, próbáld ki az általam javasolt lúg-kalkulátort, ami kiszámolja neked, hogy milyen fajta olajokkal milyen hatást érhetsz el. Ugyanez a kalkulátor megadja, hogy adott mennyiségű vízhez mennyi lúgot kell adagolnod a felhasznált olajok fajtájának és mennyiségének függvényében.
Én a biztonság kedvéért egy már készen kapott recept ellenőrzésére is ajánlom a kalkulátor alkalmazását.

Bővebben itt olvashatsz róla:

http://www.illatosszappan.hu/a-lugrol

Arányok

A recept elkészítésénél nem árt, ha pár alapszabályt figyelembe veszel.
A víz mennyisége legyen kb. 1/3-a a zsírok/olajok összmennyiségének. Minél kisebb ez az arány, annál gyorsabban keményedik meg a szappan. 
A NaOH-oldat erőssége a zsíroktól függ. Nincs egy meghatározott arány, ami minden receptre jó. A lúgoldat erőssége CP szappankészítés esetében a 30%-50%-os tartományban mozoghat. Ha a recept több lágy olajat tartalmaz, akkor a víz mennyisége is lehet kevesebb, tehát a lúgoldat erősebb. Ha több szilárd zsír van a receptben (>50%), akkor az oldat is lehet gyengébb. Leggyakrabban a két szélső érték közötti 40%-ot szokták alkalmazni.

Honnan tudod, hogy kész a szappan?

Ez egy fontos kérdés. Ha a szappanod felvágás után pihent már pár hetet, azaz ért, akkor tesztelheted, hogy alkalmas-e a használatra. Többféle teszt is van ennek kiderítésére.

1. Ph teszt: ez adja a legobjektívebb eredményt. A ph egy olyan mérőszám, amely az adott oldat savasságát vagy lúgosságát jellemzi. A lúgok ph értéke 7 és 14 közötti. (Ph1: erősen savas, ph7: semleges). A kész szappan ph értéke 8-10.5-ig változhat. Az ipari szappanok általában 10.5-esek, a minőségi kézzel készült szappanok ph értéke 8.5 is lehet.

2. használati próba: a kész szappant használhatod először kézmosásra, majd ha semmilyen kellemetlent nem tapasztalsz, próbáld meg az érzékenyebb részeknél is, pl. hónalj. Ha a bőröd viszketni kezd, vagy fáj a szappan használatától, akkor érleld még a szappant egy pár hétig, és próbáld újra. Ha a szappan már érett, és még mindig kellemetlen tüneteket produkál, akkor nincs mit tenni, vagy újrahasznosíthatod (olvasztással), vagy elhasználhatod mosószappannak. 
 
Joomla SEO powered by JoomSEF