Házi szappan webshop,
       Házi készítésű szappanok
Illatos Szappan

 

TERMÉSZETES SZÍNEZŐK

Ha már nyakadba vetted a szappankészítés összes nyűgét és persze szépségét, nagy esély van rá, hogy te is úgy gondold: nem rontod el a jól megkomponált receptedet mesterséges összetevőkkel.
Sajnos a természetes színezékekkel le kell mondani a valóban vadító színekről, mint a tündöklő kék, vagy az élénk piros. A lemondásért cserében azonban ott van a tudat, hogy igazán minőségi szappant készítünk megalkuvás nélkül, és azért így is csodálatos kinézetet adhatsz a szappanoknak. Én tényleg gyönyörűeknek tartom az enyéimet.
Rengeteg növény gyökerét, levelét, virágát lehet hasznosítani. Ezeket az alkotórészeket hozzáadhatod a vízhez, lúgoldathoz, olajhoz, vagy magához a szappanmasszához kiöntés előtt.

Lássuk csak, miket és hogyan lehet használni:

•    Annatto por: narancs: 1 kg olajhoz adj 2 evőkanál port, és hagyd állni kb egy hétig. Naponta keverd meg, majd pár nap elteltével használd az olajat, mintha rendesen készítenél szappant. Ha nincs ennyi türelmed, akkor gőz fölött alacsony hőmérsékleten melegítsd az olajat a belekevert porral kb. két órán át. Majd hagyd lehűlni, és dolgozz vele, mint egyébként.
•    Répalé: narancs: helyettesítsd a vizet vagy a víz egy részét répalével, és úgy add hozzá a lúgot. Dolgozz tovább, mint egyébként.
•    Kurkuma: sárga: tegyél 1/2 teáskanálnyi port 1 kiló olajhoz  trace állapotnál.
•    Körömvirág: sárga: készíts teát körömvirágből (kb. 2 evőkanál körömvirág leforrázva 3 dl vízzel), és a teát használd víz helyett. Vagy mintázáshoz kitöltés előtt trace állapotban adj a szappanmasszához minden kiló olaj után 2 evőkanál szárított körömvirágot.
•    Paprika: sárga-narancs: adj 1 evőkanál paprikaport minden 1 kiló olaj után a szappanmasszához kiöntés előtt.
•    Fahéj: halvány barna: adj 1 teáskanál őrölt fahéjat minden 1 kiló olaj után a szappanmasszához kiöntés előtt.
•    Kakaó: barna: adj 1 evőkanál kakaóport minden 1 kiló olaj után a szappanmasszához kiöntés előtt.
•    Spirulina (kék-zöld alga): zöld: add a szappanmasszához kiöntés előtt, és nagyon fontos!: a szappant érés közben sötét helyen tárold, ellenkező esetben kifakul. 1 kg olajhoz adj 1 teáskanálnyi port, ha halványzöldet, és 2 evőkanálnyit, ha erős zöldet szeretnél.
•    Őrölt csalán: zöld: tegyél 1 evőkanál port 1 kiló olajhoz szappanosodáskor, sajnos idővel ez is sárgássá fakul.
•    Festő-csülleng: világoskék: nagyon drága por, de elég egy fél kiskanálnyit használni belőle 1 kg szappanhoz.
•    Festőbuzér: rózsaszín: használj 1 evőkanál port 1 kiló olajhoz, és szappanosodáskor add a masszához!
•    Vörös szantálfapor: lila: tegyél 1 evőkanálnyit 1 kiló olajhoz szappanosodáskor.
•    Alkannapor: lila: készíts belőle infúziós olajat, tegyél 1 ek port 1 kg olajhoz, és hagyd állni egy-két hétig, miközben gyakran felrázod a keveréket. Az olajmennyiség egyharmadát helyettesítsd ilyen olajjal.
Joomla SEO powered by JoomSEF