Házi szappan webshop,
       Házi készítésű szappanok
Illatos Szappan

 

FOLYADÉKOK

A szappankészítésben az a csodálatos, hogy gyakorlatilag megszámolhatatlan féle receptet lehet összeállítani, és mindegyik jó lesz. Úgy, mint zsírból, folyadékból is egy csomófélét lehet hozzáadni. Nem kell ragaszkodni a desztillált vízhez. A leggyakoribb alternatív folyadék a kecsketej, de a legvadabbak akár a sörrel is megpróbálkozhatnak. A következőkben megpróbálom összefoglalni, hogy mikre kell a leginkább vigyázni az alternatív folyadék alkalmazásánál.

•    Tej: a zsír- és cukortartalom miatt máshogyan fog a lúgra reagálni, mint a víz, ezért extra odafigyelést igényel. A tejet hűtsd le a hűtőben, jégkockatartóban készíthetsz "tejkockákat" is. Készíts elő egy hideg vízzel és jégkockával teli fürdőt. A fürdőbe helyezd a hűtött tejjel teli edényedet, majd add hozzá lassan a lúg egy részét, keverd el, és várj, hogy egy kicsit lehűljön a keverék. Adj hozzá még egy kicsi lúgot, keverj, várj, és folyasd ezt addig, amíg minden lúgot hozzáadtál. A lúgoldat akkor jó, ha 40 fok körüli, de 30 fok alá még véletlenül se menj, hiszen ez veszélyeztetheti a szappanosodást! Jó sokáig kell keverned, hogy a lúg teljesen feloldódjon.
•    Kávé, tea: ezeket a folyadékokat mindig hűtsd le alkalmazás előtt, és nagyon lassan keverd hozzá a lúgot. Sose használj friss, forró teát vagy kávét szappankészítéshez, hiszen a lúg hozzáadása még tovább emeli a hőmérsékletet. Ha eleve magas hőmérsékletről indulsz, sérüléseket is okozhatsz!!
•    Alkohol, zöldséglevek: Az alkohol- és cukortartalmú folyadékoknál nagyon fontos, hogy a szappanosodás során magasabb a hőmérséklet, mint általában. Ezért itt is jó, ha a folyadékot használat előtt lehűtöd. A sörből keverd ki a szénsavat: töltsd ki edénybe, és hagyd úgy pár napig, miközben gyakran kevergeted.
Ezután ugyanúgy folytathatod a szappankészítést, mint egyébként.
Joomla SEO powered by JoomSEF