Házi szappan webshop,
       Házi készítésű szappanok
Illatos Szappan

 

A LÚGRÓL

A lúg, mint veszélyes anyag

A NaOH (nátrium-hidroxid) egy nagyon agresszív anyag, ezért a vele való bánásmódot nem szabad elbagatellizálni.
•    Minden esetben használj védőfelszerelést, ami kesztyű, védőszemüveg, és hosszú-ujjú köpeny!
•    A tartót, amiben a folyadék van, állítsuk hideg vízbe, így adjuk hozzá a lúgot. Mindig a folyadékhoz adjuk a lúgot! Mivel az elegy a reakció következtében fel fog forrósodni, meg kell várnunk, míg lehűl.A melegedés miatt nem használhatunk eleve meleg folyadékot, minél hidegebb legyen a liquid, mielőtt hozzáadjuk a lúgot!
•    Az lúgot folyamatos kevergetés közben oldjuk fel teljesen a folyadékban, nem maradhat benne egész darab!
•    A NaOH-t nem tárolhatjuk együtt alumíniummal, illetve nem tehetjük alumínium edénybe, mert kéros hidrogéngáz fejlődik. Használjunk mikrósítható műanyag edényt vagy üveget, aminek van teteje.

Lúgkalkulátor

Ha arra adod a fejed, hogy saját szappanreceptet készítesz, mindenképpen szükséged lesz rá. De akkor sem haszontalan, ha egy épp látott receptet akarsz kipróbálni. A biztonság kedvéért mindig érdemes a lúg-kalkulátort lefuttatni.
A lúg-kalkulátorral nemcsak a szükséges lúg mennyiségét határozhatod meg, hanem játszhatsz is az olajokkal attól függően, hogy milyen tulajdonságú szappant szeretnél. Lecsökkentheted, növelheted a mennyiségüket, illetve kipróbálhatsz új olajokat elméletben.
Az általam használtnak itt a linkje:

http://www.soapcalc.net/calc/SoapCalcWP.asp

A lúgkalkulátor használata

Nem szabad megijedni az első látásra bonyolult programtól! Csak annyit kell tenned, hogy
•    az első szekcióban kiválasztod a lúg típusát (szilárd szappanhoz NaOH, folyékonyhoz KOH)
•    a másodikban megadod a mértékegységet (nekünk gramm)
•    a harmadikban megadod a víz/olaj mennyiségének arányát (Alapként 38% van megadva, egy másik kalkulátor 35%-ot használ, érdemes a környékén maradni. Minél alacsonyabb ez a %, annál gyorsabban keményedik a szappanunk. Én 28%-os receptet is láttam már)
•    a hatodikban pedig kiválasztod a felhasználandó olajakat, és megadod a tervezett mennyiségüket
•    a nyolcadikban a program kiszámolja a recepthez szükséges lúg mennyiségét, illetve előrevetíti, hogy milyen jellemzőjű lesz a szappan. Ezt egyébként az ötödik szekcióban minden egyes olajváltoztatásnál nyomon követheted, itt számszerűsítve láthatod, hogy az általad tervezett szappan mennyire szilárd, krémes, vagy habzó.
Nem nehéz, ugye? 
Joomla SEO powered by JoomSEF